A csípőprotézis típusai

Az arany standardnak a mai napig az ún. cementes protézist tekinthetjük. Megfelelő implantátum és technika alkalmazásával ezen protézisek hosszútávú eredményei kiválóak.

Az elmúlt évtizedekben azonban egyre fiatalabb korosztály esetében merült fel a protetizálás igénye.

Így bevezetésre kerültek a csont benövését biztosító ún. cementnélküli protézisek, mellyel tovább növelhetjük a protézis élettartamát.

A csípőprotézis típusaiA csípőprotézis típusai_2

Ezeknél a protéziseknél a felszínt olyan anyaggal vonják be, mely lehetővé teszi a csont beépülését, így egy biológiai kapcsolat jön létre a fém implantátum és a csont között. Azonban ezen protézisek élettartama is véges, különböző mechanizmusok következtében mindkét esetben számolhatunk a protézis kilazulásával, mely újabb vélhetőleg a primer műtéthez képest nagyobb megterhelést jelentő beavatkozást von maga után. A revíziók kulcskérdése a megfelelő csontállomány.              

Ezért az elmúlt évtizedben ismételten előtérbe kerültek a protézisek kezdetén már megjelent ún. sapka protézisek. Ennél a megoldásnál nem kerül eltávolításra a combfej, így egy esetleges újabb műtétnél gyakorlatilag egy primer protézis műtét körülményei biztosíthatók. Meg kell jegyezni, hogy a kezdeti lelkesedést követően a nemzetközi protézisregiszterek (protézisek jellemzőt, élettartamát rögzítő adatbázis) adatait elemezve a gyártók nagy része visszavonult.

A csípőprotézis típusaiA csípőprotézis típusai

A bővülő biomechanikai ismeretek figyelembevételével szintén a csontmegtartás igényével fejlesztették ki az ún. metaphisealisan rögzülő rövidszárú implantátumokat. Ezek hosszútávú eredményei is igazolták a várakozásokat. A modern implantátumok anyaga titán.

 

A csípőprotézis típusai         

A protézisek steril lazulásának egyik oka a polyetilén betét mikroszkópikus kopástermékei által kiváltott szöveti reakció. Ezért a kutatás fókuszába került a kopási partikulumok csökkentése. Ennek köszönhetők a fém-fém ill. kerámia-kerámia, kerámia-polyetilén  kombinációk. Fém-fém felület esetén korrózióval, metallózissal számolhatunk, míg a kerámia-kerámia összetevők esetén a gyakori csikorgó hang csökkentheti a beteg elégedettségét.

  A csípőprotézis típusai

A protézisműtét egyik leggyakoribb, főleg a műtétet követő korai szakban jelentkező szövődménye a protézis ficama vagy luxációja. Ennek csökkentése céljából az elmúlt években ismételten reneszánszukat élik a nagyobb fejátmérők alkalmazása.

 

Honlap készítés