Térd betegségei

A térdízület az egyik legnagyobb ízületünk, melyre jelentős erők hatnak, ezért sérülései gyakoriak. Ebben döntően a fiatal aktív korosztály érintett. A sérülés mechanizmusa, a beható erők nagysága határozza meg a sérülés jellegét, ez lehet a lágyrészeket érintő  meniscus  (gyűrőporc) szakadás illetve az oldal- valamint keresztszalagokat érintő sérülés.

A diagnózis felállításban kulcsszerepe van  a fizikális vizsgálatnak, bizonytalan esetben képalkotókat hívhatunk segítségül (rtg, UH, MR, csontizotóp vizsgálat).

 

Az idősebb korosztályt az ízületi kopása érintheti. A kopás egy természetes folyamatnak tekinthető, mely a csontok végeit borító porc károsodását jelenti, ezen kívül kialakulásában számtalan tényező közrejátszik.

 

Térd betegségei

 

A genetikai örökítő anyag megismerése óta tudjuk, hogy a porc vízmegkötő képessége és így ellenállása is genetikailag meghatározott. Ugyanakkor a terhelés, testsúly a végtag tengelyállásából adódó terhelésbeli asszimetria, sérülés stb. szintén szerepet játszik kialakulásában.

A kopásnak különböző stádiumai ismertek, melyek képalkotó vizsgálatokkal (rtg, MR) valamint artroszkópiával (tükrözés) állapíthatók meg.

A kopás egy folyamatában előrehaladó állapot.

 

Honlap készítés