Térd egyéb betegségei

A gyűrűporc szakadás

A  gyűrűporc vagy meniscus jelentős szerepet játszik a térdízület harmonikus terhelésében, a combcsonti erők minél egyenletesebb átadását szolgálja a sípcsontra. Jellemzője hogy a térd mozgása során maga is mozog, egyben ez jelenti sérülékenységének is az alapját.

 

 

Hirtelen hajlított helyzetű csavaró mozdulat hatására a porc beszakadhat ez egy rendkívül kellemetlen éles nyilaló fájdalommal jár, gyakran hanghatással is a térd mozgásai ettől kezdve limitáltak gyakran duzzanat is jelentkezik a szúró fájdalom mellett. A másik sérüléstípus idősebb korra jellemző, ekkor a porc minőségi változása miatt a korábban már gyakran ért kisebb nyíróerőre is sérülhet. A porc vérellátása minimális csak a széli zónára lokalizálódik, ezért gyógyhajlama gyakorlatilag nincs. Megoldást a szakadt porcrész takarékos eltávolítása jelenti artroszkópos (tükrözés) technikával. Ritka esetben ún. bázisközeli szakadás esetén, friss sérülés alkalmával a porc visszavarrása is szóba jön.

A beavatkozás előzetes kivizsgálás alapján ún. egynapos sebészi ellátás keretében elvégezhető. A szakadt rész eltávolítása szinte azonnal megszünteti a beteg panaszát, így néhány napos átmeneti kímélet után munkaképes, a korábbi szinten folytathatja szabadidős, sportaktivitását.

 

Keresztszalag szakadás (LCA plasztika)

Az elülső keresztszalag a térdízület egy fontos szalagja, mely stabilizálja az ízületet. Az elülső keresztszalag sérülése nagy erőbehatás következtében jön létre.

A térdben hirtelen nagy fájdalom keletkezik a mozgás korlátozott (elakad a térd) gyorsan duzzanat jelentkezik. A duzzanat miatt punkcióra kerülhet sor, melynek kapcsán a leszívott váladék vér, a térd  braceben történő rögzítése, a duzzanat csökkentése ajánlott. Amennyiben a térd duzzanata ismétlődik ajánlott arthroszkopiát végezni, a sérülés megítélése, az ízület átöblítése céljából, a nagy erőbehatás következtében nem ritka a társsérülés sem, ezek így elláthatók. Hosszú távon a térd bizonytalanná, instabillá válhat. Ezen tünetek jelentkezhetnek sportoláskor, de gyakran a mindennapi használat során is.

www.youtube.com/watch?v=AXbEKrjMDPk

 

 

 

Rendkívül fontos részét képezi a sérülést követő rehabilitációnak a gyógytorna, az elülső combizom erősítése részben pótolhatja a keresztszalag funkcióját, részben egy későbbi műtéti megoldáshoz is kedvezőbb rehabilitációs viszonyokat biztosít.

Amennyiben fiatal aktív életet él vagy kíván élni, ajánlott a szalag pótlása. Mindezt addig érdemes elvégezni, míg a szalag hiányából adódó terhelés maradandó károsodást az ízület porcfelszínén még nem okoz.

A műtét artroszkópos technikával történik. A szalag pótlására több lehetőség is adódik a legtöbb esetben a térd hajlító ún. hamstring izmainak inát (semitendinosus-gracilis) használjuk fel, melyet egy speciális eszközzel nyerünk egy kisebb metszésből a térd belső oldalán. A másik lehetőség a térdkalács inának felhasználásával, mind a térdkalács, mind a sípcsont csontos tapadásának egy részét felhasználva (BTB garft).

Az új szalagot, előkészítést követően egy célzó eszköz segítségével elkészített csontos csatornán (tunel) keresztül húzzuk be az ízületbe. A pótolt szalag rögzítésére számtalan technikát dolgoztak ki, a magunk gyakorlatában ezt felszívódó ún. tipli-csavar és szeg segítségével végezzük.

 

Honlap készítés