Egyéb lábujjakat érintő deformitások

Harántboltozat süllyedés - Kalapácsujj deformitás

A deformitás kialakulásában szerepet játszik a II-III-IV lábközépcsontok túlterhelése, ennek következtében a lábközépcsontok fejeit harántul összekötő szalagok megnyúlnak - a csontok lesüllyednek. Kialakul a harántboltozat süllyedése (metatarsalgia). Ennek következtében az ujjakat mozgató ínak egyensúlya felbomlik a lábháti feszítő inak túlsúlya következtében kialakul a lábujjak karomállása (kalapácsujj). A nyomásnak kitett helyeken bőrkeményedés, tyúkszem alakul ki. 

 

 

Különböző segédeszközök használata: a lábujjak közé helyezett bélés, vagy azok lerögzítése segíthet megakadályozni a dörzsölődés okozta fájdalmat. A rendelésre készült cipőbetétek elviszik a terhelést a fájdalmas területekről.  Ha ezek az alternatívák nem hozzák meg a kellő eredményt, a műtét egy következő lehetőség.

Hangsúlyozni kell, hogy a folyamatok egymásra hatnak, progrediálnak, ezért az elváltozások nem fognak visszafejlődni műtéti beavatkozás nélkül. Idővel mind a deformitás, mind a fájdalom fokozódik, a bőr kifekélyesedhet, hónapokig tartó gyógyulási folyamat elé állítva a beteget.

A folyamat komplexitása megköveteli az alapos műtét előtti tervezést. A beavatkozásra ún. egynapos sebészi ellátás keretében kerül sor.

 

A beavatkozás során a következő lehetőségek adódnak:

  • Ínszalagok felszabadítása vagy meghosszabbítása.
    • Az ízület eredeti helyzetének létrehozása. A lábujj kiegyenesítése csont elvételével.
    • Az ujj egy ízületének elmerevítése.
    • Lábközépcsont alakjának megváltoztatása megrövidítés vagy a bőrtől való elemelés céljából.

Általában, a fenti beavatkozások kombinációját kívánja meg a deformitás korrekciója. A beavatkozás során drótokkal vagy apró csavarokkal rögzítjük a lábujjakat a megfelelő helyzetben. Ezért a beavatkozás után tehermentesítés szükséges, ehhez egy ún. műtét utáni kezelőcipő használatát javasoljuk 6 hétig. Beavatkozás legkellemetlenebb hatása a beteg számára, mely meghatározza a láb terhelhetőségét a duzzanat, ezért a beavatkozást ennek figyelembevételével a legalkalmasabb időpontra célszerű időzíteni. Természetesen különböző technikákkal ez az időszak lerövidíthető (kezdeti időszakban a terhelés kerülése, jegelés, hűtés, torna, kompressziós harisnya, gyógyszeres segítség).

 

Honlap készítés