Revíziók

A protézissel kapcsolatos problémák szerteágazóak, panaszok esetén nemzetközi algoritmusok ajánlásával kivizsgálást végzünk és amennyiben a probléma igazolódik a protézis cseréjét kell elvégeznünk (revízó).

A problémák között kiemelt jelentőségű a fertőzés, az ún. steril lazulás, a tengelyeltérések, rotációs hibák valamint a szalagok elégtelenségéből adódó problémák, törések, ficamok stb.

A protézis cseréje mindig egy nagyobb beavatkozás a primer műtéthez képest. A nehézséget az jelenti, hogy a folyamatok következtében romlik mind a csontállomány minősége, mind mennyisége.

 

Ezt adott esetben pótolni kell részben saját csonttal, részben amennyiben ennek mennyisége nem elégséges, egyéb humán csonttal, vagy a revíziós protézis rendszerekhez biztosított fém pótlásokkal.

A gondos műtéti tervezés a siker alapja.

A panaszok értékelése mellett laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok segítik munkánkat. Az alap kétirányú teljes végtagfelvételeken kívül speciális beállítások is szükségesek, továbbá CT vizsgálat, UH, szcintigráfiás vizsgálat. Esetleges fertőzés gyanúja esetén elengedhetetlen a többszöri mintavétel az ízületből, ennek laboratóriumi vizsgálata, tenyésztése.

A revíziókat végezhetjük egy ülésben ún. one stage és két ülésben two stage.

Utóbbira fertőzés esetén kerül sor. Ez nem csak a protézisre veszélyes, de a szervezet egészére is súlyos következményekkel járhat.

Ilyenkor az új implantátumot csak a fertőzés megszüntetése után ültetjük vissza. Első lépésben minden idegen anyagot el kell távolítani a fertőzött lágyrészekkel és csonttal együtt. A kórokozó által képzett ún. biofilm megakadályozza a sikeres antibiotikum terápiát. A köztes időben egy ún. távtartó (spacer) biztosítja az ízületi magasságot, ugyanakkor antibiotikum tartalmánál fogva a megfelelő lokális antibiotikum koncentrációt is.

A beteg szájon át is a tenyésztési eredménynek megfelelő antibiotikumot kapja. Két hetente kerül sor labor kontroll vizsgálatra. Amennyiben ezen értékek elérik a normál tartományt az antibiotikum adását felfüggesztjük és amennyiben azt követően sem emelkednek az értékek, akkor kerülhet sor a protézis visszaültetésére. Ez általában 6-12 hetet is igénybe vehet.

Az eljárások mind a térd mind a csípőízület esetében hasonlóak.

 

Honlap készítés