Láb

Az előláb különböző deformitása felnőtt vagy idős korra szántalan probléma forrásai. Ide tartozik a fájdalom, a cipőviselés nehezítettsége, akár képtelensége. A csúcsi illetve összefekvő részeken, a nyomásnak kitett helyeken jelentkező ún. tyúkszemek. A gyulladt nyáktömlő gyakran kisebesedik, felülfertőzése hónapokig tartó gyógyulási folyamat. Fontos kiemelni, hogy a láb szerkezete rendkívül bonyolult, csontos-, szalagos-, izomelemei egymással kölcsönhatásban állnak, ha a láncszem egyik eleme megváltozik annak hatása van a többi elemre, ezért minden deformitás egy következő deformitás alapja.

Bütyök deformitás  Hallux valgus

A bütyök a nagy lábujj belső oldalán jelentkező kinövés, ugyanakkor a nagylábujj kifele deformálódik.

A fájdalmat okozhatja egyrészt a csont és a bőr között megtalálható nyálkatömlő (bursa) gyulladása, de magának az ízületnek a degenerációja – gyulladása is.

  

    

    

                 

 

A bütykök kialakulásának leggyakoribb oka a lúdtalp illetve olyan lábbeli használata, amely nem elég széles, hogy a lábujjakat a természetes pozíciójukba engedje. A magas sarkú cipők különösen kártékonyak azáltal, hogy bepréselik a lábujjakat a cipő elülső részének legkeskenyebb részébe. A bütyök sokkal gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, és a hajlam, hogy ez kialakuljon, családi halmozódást mutat.

A deformitás mindenképpen egy progrediáló folyamat.

A bütyök fölé a cipőbe helyezett bélés vagy egy távtartó a nagy lábujj és második lábujj közé segíthet megakadályozni a dörzsölődés okozta fájdalmat. Jó minőségű extra méretű cipők használata szintén elég lehet. Léteznek éjszakai sínek, melyek használatától a folyamat lassulása várható. Ha mégsem, akkor rendelésre egyedi cipők (ortopéd cipő) készíthető.

 

 

Ha ezek az alternatívák nem hozzák meg a kellő eredményt, a műtét a következő lehetőség.

Számtalan műtéti technika ismert, melyek közül a beteg életkora, az érintett deformitás mértéke, az ízület állapota, a szomszédos lábközépcsontok helyzete, a csont minősége alapján választjuk ki a legmegfelelőbbet. Ez gondos műtét előtti fizikális és rtg elemzést igényel.

 

A műtét ún. egynapos sebészi eljárással elvégezhető. A megfelelő korrekciós eredmény biztosítása érdekében az esetek jelentős részében át kell vágni a csontot, ún. osteotomiát kell végezni. Ezért a beavatkozás után tehermentesítés szükséges ehhez egy ún. műtét utáni kezelőcipő használatát javasoljuk 6 hétig. Beavatkozás legkellemetlenebb hatása a beteg számára, mely meghatározza a láb terhelhetőségét a duzzanat, ezért a beavatkozást ennek figyelembevételével a legalkalmasabb időpontra célszerű időzíteni. Természetesen különböző technikákkal ez az időszak lerövidíthető  (kezdeti időszakban a terhelés kerülése, jegelés, hűtés, torna, kompressziós harisnya, gyógyszeres segítség).

 

Honlap készítés