Izomátvágás nélküli elülső feltárás

Csipőízületi feltárások

A csípőműtétek során az ízületet három irányból közelíthetjük meg, gyakorlatilag mindegyiknek van minimalizált változata is. A feltárás során izmokat kell részben vagy egészben leválasztani, a területen ér- idegképletek haladnak, melyek magukban rejtik a sérülés kockázatát.

 

Izomátvágás nélküli elülső feltárás

A különböző országokban más-más feltárási módok váltak népszerűvé, ezeknek számtalan oka van (tradíció, finanszírozás stb). Minden feltárás mellett elhangzanak érvek és ellenérvek, értelemszerűen a sebész az általa használt módszer előnyös oldalát igyekszik hangsúlyozni.

Napjaikban a betegek gyorsabb rehabilitációs igényét jobban biztosító ún. direkt elülső, izomátvágás nélküli feltárás a népszerű. Mind az irodalmi mind saját tapasztalataim igazolják a módszer sikerességét. Magam 2 éve végzek ilyen beavatkozásokat egy Hustoni tanulmányút tapasztalatait felhasználva. 

www.youtube.com/watch?v=StB3trvO4z8

A műtét során egy, az izomozat között meglévő természetes csatornán közelítjük meg az ízületet, maga az ízület jól vizualizálható, technikai nehézséget a combcsont előemelése jelenti, ehhez egyesek extensios asztal segítségét veszik igénybe, a mi intézetünkben normál fektetést használunk.

 

Izomátvágás nélküli elülső feltárás

 

A módszer egyértelmű előnye az izomsértés elmaradása. Ez kevesebb vérzést jelent, ami csökkenti a betegek műtéti terhelését, csökken a műtét utáni fájdalom, az izom intaktsága a gyors rehabilitációt biztosítja. A kórházban töltött idő lerövidül. Ugyanakkor az izomköpeny intaktsága megnöveli a csípőízület stabilitását, csökkentve a retteget ficam lehetőségét. A műtét közbeni fektetés miatt könnyebb a végtaghossz beállítása.

Ha beszélünk a módszer előnyeiről, akkor a negatívumokról is említést kell tenni. A többi feltárással összehasonlítva, az anatómiai adottságok miatt, némileg nagyobb az idegsérülés lehetősége, mely az esetek nagyobb részében csak átmeneti zsibbadást jelent.

 

Honlap készítés