Protézis típusok

A konzervatív kezelés eredménytelensége, az ízület súlyos degenerációja esetén egyetlen lehetőséget az ízület cseréje, a protézis behelyezése jelenti.

www.arthritis-health.com/video/knee-replacement-surgery-video

Ennek kapcsán az ízület megnyitása után a gyulladt belhártyát eltávolítjuk, a protézist befogadó csontágy kialakítását, célzó eszközök és sablonok segítik elő. A térdízületi sebészetben is az elmúlt időszak irányzata érvényesül, mely a minimál invazív technika előtérbe helyezését jelenti. A térdízület megnyitása ezen technikákkal a gyorsabb teljesebb rehabilitációt szolgálja.

 

Protézis típusok

 

Megkülönböztetünk unicondyláris ún. félprotézist, mely csak a térdízület egyik oldalát pótolja és létezik az ízület teljes felszínét pótló ún. totál térd protézis.

Ezek rögzítése történhet ún. csontcementtel illetve léteznek ún. cementnélküli megoldások, melyeknél a protézis felületét olyan bevonattal látják el mely segíti a csont benövését a protézisbe, ezzel egy biológia kapcsolatot létrehozva. Ezektől a legmodernebb implantátumoktól lényegesen hosszabb élettartamot remélünk. A legújabb fejlesztésű protézisek esetén ez már 20 év körül van.

 

 

A modern protézisek méretválasztéka rendkívül széles, mely biztosítja a beteg számára a legmegfelelőbb méret kiválasztását. A fejlesztések új irányát jelentik a beteg számára az Ő csontjához, előzetes  képalkotó (CT, MR) alapján  gyártott   egyedi protézisek.

Képtalálat a következőre: „psi knee prosthesis”

www.youtube.com/watch?v=dQhskFb7B0k

A protézis anyagát tekintve megkülönböztetünk fémötvözeteket illetve modern titán protéziseket. Az ún. műanyag komponens kopásállóságának fokozásán folyamatosan dolgoznak a fejlesztők (E vitamin tartalmú).

 

Honlap készítés